Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Földön van élet, csakis a Földön

 Hogyan alakult ki az ember ?, De egyáltalán a Föld ?, a fák, a virágok, az állatok, a városok ? És mikért fekszünk a kályha, vagy a radiátor mellett, miért eszünk gabonát, miért használunk technikai és elektromos eszközöket ?, miért nem halászunk, vadászunk, és gyűjtögetünk ?     Ezekre a kérdésekre mind a természet ad választ. A természet egy olyan bölcső amelyből a föld összes lakója: a növények, az állatok, az ember, a gombák stb. születtek; egy közeg amibe ha valami másként történik, talán te nem is olvasnád ezt az oldalt. Ez a menüpont rávilágít az élet útjára Földön.

 

Olvassátok figyelemmel!

 

 

Hogyan lett az első szárazföldi állat ?

A tenger vize volt az állatok első birodalma. A halak voltak azok az élőlények amelyek később meghódították a szárazföldet is, és amelyeknek uszonyaiból alakultak ki a gerincesek lábai. A halak váltak a víz első igazi uraivá.

20080708lebenyesu1.jpg

Testük formája olyan, mint egy karcsú csónak;  síkos pikkelyeik még jobban megkönnyítették, hogy gyorsan- a víz ellenállását leküzdve- haladhassanak előre. A halak egy része a szárazföldre került. Ha a tenger nagyon erősen visszahúzódott, ha a mocsár tartósan kiszáradt, akkor ezek az állatok kénytelen- kelletlen végképp a szárazföldön maradtak. Sokan elpusztultak, de azok, amelyek megmaradtak, valamivel alkalmasabbak lettek a szárazföldi életre. Az izmos uszonyból immár láb lett.  Az ősi állatok lábai ilyesformán alkalmasabbak lettek a szárazföldi mozgásra.

 

Kik voltak a szárazföld első valódi urai ?

Több millió évvel ezelőtt új korszak kezdődött: a dinoszauruszoké. Ezeknek a hatalmas lényeknek a szárazföld feletti uralkodását három szakaszra bontjuk: Triász, Jura és Kréta. 

A Triászban mocsarak, tűlevelűek, sivatagok borítottak mindent. Még fű sem volt. Ez a korszak 245 millió évvel ezelőtt kezdődött és 180 millió évvel ezelőtt ért véget. Ez volt a Mezozoikum (középidő) legrövidebb korszaka. Ebben az időben csak egy kontinens volt: a Pangea. Ez lassan szétvált, apró darabokra szakadt. Ennek köszönhetjük, hogy mai Földünk hét kontinensből áll. Ekkor a dinoszauruszok csak nagyon kis részét képezték a bolygó állatainak. A Triászban még kezdetleges dinoszauruszok éltek pl.: eoraptor, herrerasaurus, plateosaurus.

archeopteryx.jpg

A következő kor csakis a dinóké: a Jura. A jura a Mezozoikum második leghosszabb időszaka. 200 millió évvel ezelőtt kezdődött és 140 millió ével ezelőttig  tartott. Itt már szétszakadtak a kontinensek, és lett: Laurázsia(Európa, Észak-Amerika és Ázsia) és a Gondwana (Afrika, India, Dél-Amerika, Antartika). Ebben a korban éltek a nagy hüllők pl.: Diplodocus, Stegosaurus, Allosaurus, Pterodactylusok. Igen ebben a korban megjelentek a repülő őshüllők és a madarak első rokonai. A Pterodactylusok és a madarak őse -amit úgy hívnak Archeopteryx- nagyon különböztek. A Pterodactylusoknak fogaik, végtagjaikon karmok voltak és nem mellesleg nem szárnyuk, hanem csontjaikon feszülő bőrhártyájuk volt és azzal repültek. Az Archeopteryxnek voltak fogai, de kisebbre nőtt és már tollakall büszkélkedhetett.     A Jurában hatalmas tengerek keletkeztek és ezekben a tengerekben hatalmas több tíz méteres hüllők éltek pl.: Mosasaurus, Liopleurodon, Elasmosaurus. 

mass-extinction_1077_600x450.jpg

A Mezozoikum harmadik korszaka a Kréta. A Krétában kontinensek elsodródnak a  mai helyükre.  Megjelennek a virágos növények és az első emlősök. Ez a korszak 140 millió évvel ezelőtt kezdődött és 65 millió évvel ezelőtt ért véget.  Itt már csak igazán nagy dinók éltek pl.: T-rex, Brachiosarus, Triceratops. A tengerekben hatalmas őskrokodilok, a Deynosuchusok dinoszauruszokat ettek és egyes tudósok szerint a felső kréta korban a csúcsragadozók lehettek. Az első emlősök igen aprók voltak. Leginkább a mai egerekhez, cickányokhoz hasonlítottak. Ebben a Meozoikumi korszakban egy nagyon okos kis termetű dinó élt: a Troodon. Ez egy kis állatokat fogyasztó, okos dinoszaurusz volt. A kréta a végéhez közeledett, egyre kevesebb őshüllő faj létezett. 65 millió évvel ezelőtt véget ért a dinoszauruszok korszaka, a Mezozoikum. Még a roppant intelligens Troodon sem élte túl a kihalást. A Föld urai kihaltak. Senki sem tudja, hogy miért. Talán egy kisbolygó csapódott a Földbe, vagy a Vulkánkitörés miatt, talán a klímaváltozás miatt. Senki sem tudja. 

       

 Mi történt az emlősökkel ? 

 Az emlősök tovább fejlődtek. Egyszer beköszöntött az elmlősök kora, a Kainozoikum. Ezt négy korszakra osztjuk: Paleocén, Eocén, Oligocén, Miocén.  Ez a négy az ősemlősök kora. 

entelodont_1.jpgEntelodon (predátor disznó)

 

És a madarakkal ? 

 Dél-Amerika el volt szakadva a világ többi részétől. Itt a madarak uralkodtak. Méghozzá két lábon járó, röpképtelen, ragadozó madarak. Ezek a lények vadlovakat ettek. A Gastornis (Dyatrima) a legismertebb ősmadár, több mint másfél méter magas volt. No de térjünk vissza Dél-Amerikába. Tehát, ezek a nagy madarak a lovak őseit és más emlősök utódait ették. Az is érdekes, hogy röpképtelenek voltak, de még szárnyuk sem volt, ehelyett kétujjú kezek nyúltak ki a szárnyak helyéről. Valószínűleg ezekkel szorították le az áldozataikat. Más ősmadár is élt itt, ami több mint 9 méteres szárnyával, uralta a levegőt, az Argentavis magnificens.

ce4e6f91e361c2d615a9cc066885818d.jpg

                           Az Argentavis egy emberhez viszonyítva.

 Milyen volt a Kainozoikumi Dél-Amerika?

 Mint, már említettem Dél-Amerikában hatalmas gyilokmadarak éltek és őslovakat ettek. 12 millió évvel ezelőtt Dél-Amerika összeütközött Észak-Amerikával. A nagy ütközés következtében az Észak-Amerikai csúcsragadozó, a kardfogú tigris (Smylodon) "átsétált" Dél-Amerikába. De éppen akkor amikor a gyilokmadarak már pusztulóban voltak. A pampákon végtelen sok Toxodon volt. Ezek emlősök voltak. Én leginkább a vízilovakhoz hasonlítanám őket. Ez egy 2 tonnás, de 60 km/h-val futó növényevő volt. Ebben a korban óriási tatuk léteztek. 

toxodon_by_iririv.jpg

Toxodon

Mi történt ezután ?

9 millió évvel ezelőtt hatalmas, jelentős klímaváltozások következtek be. Ahol sok Toxodon futkározott ott most semmi sincsen. Már kihalt a gyilokmadár és már a kardfogú is kihalóban van. Itt már csak apró tatuk voltak. De vissza a kardfogúakhoz. Ezek az állatok éjszaka is aktívak voltak. még világosban is 6-szor jobban láttak nálunk. Ezeknél az állatoknál a hímek óriási veszélyt jelentettek a kölykökre. De 8,5 millió évvel ezelőtt a kardfogú is kihalt a föld színéről

 

Majom, ember

Hogy is kezdődött?

 

Az ember egy Proconsul nevű majomősből fejlődött ki 22 millió évvel ezelőtt.

A Proconsul utódai lejöttek a földre, elkezdtek két lábon járni. Lassan fölegyenesedtek és így könnyebben, szereztek élelmet. Persze az út hosszú volt. Sorakoztak az évezredek, sorakoztak az emerszabásúak, és nőttek is. A Kenyapithecus 120 cm, a Ramapithecus 130 cm, az Australopithecus 150 cm, ő már ügyesedik, hiszen felegyenesedett, agyának térfogata kb. 450 köbcentiméter. Tanzániában Olduvai környékén él. Bőven tenyésznek itt a különféle állatok, a vidék valóságos paradicsom. Ezek a hatalmas lények növényevők. Nekik nagyszerű egy törött kő, de nem jut eszükbe, hogy meg is őrizhetnék.

m2_u2_f6.jpg

                                  Proconsul                           

Az első emberek

Több mint 2 millió évvel ezelőtt jelent meg a Homo habilis, az első valódi emberféle.

Kőeszközzel eszközzel feszítették szét a csontot és ették ki belőle a velőt.

 

Előfordult, hogy a Homo habilisek a húsevők által meghagyott táplálékot ették meg; de ez a táplálék odavonzotta a dögevőket, de ez az előember legtöbbször sikeren űzte el ezeket „kártevőket”.

Néha voltak viták az étel miatt a hordákban. Olykor az is előfordult, hogy egy másik horda rátámadt egy ellentétes csapatra, a területért és a nőstények feletti uralomért. De a veszekedő csapat ilyenkor összefog és elűzi a támadó hordát. Az erős lények elmenekülnek az ügyesség elől. A Homo habilis, az „ügyes ember” lesz a terület ura.

 

                                   hh.jpg

Homo Habilis

A felegyenesedett ember

Utóda, a mintegy másfélmillió évvel ezelőtt megjelent Homo erectus, elterjed Európában és Ázsiában is. Lehetséges, hogy az eljegesedések idején a tenger szintje jelentősen süllyedt; több mint száz méterrel alacsonyabb volt, mint ma, tehát lehetett közlekedni a kontinensek között. Több mint 200 ezer évvel ezelőtt megjelent a jávai Homo erectus. Magassága 160 cm, agytérfogata 950 köbcentiméter körül volt. Első eszközei még igen kezdetlegesek.

A veszekedéseknél egymást ütik, verik, hiába találmányok még nem tökéletesek.

Ezek az előemberek még nem tudták, hogy mi ehető és mi nem. Akik meghaltak azokkal nem igen törődött a közösség többi tagja, mert még nem voltak hívei a hitvilágnak és a halotti szertartásoknak. Régebben féltek a tűztől de a kései Homo erectusok megszerették. Sokkal melegebb volt tőle és nem volt hideg a kő, vagy a föld, ahol aludtak.

Ezek az emberek meg akartak tanulni halat fogni de ennek az lett a vége, hogy beleestek a vízbe. Inkább a csontvelőnél és a nyers húsnál maradtak. A mi kis törzsünk éhezik el kéne ejteniük egy mamutot, de ahhoz kevesen vannak. Keresnek egy másik törzset is, hogy együtt vadásszanak. Itt kezdődött a vita arról, hogy ki legyen a vezető.

A vadászat: tüzet hoznak, és körbe tűzfalat készítenek, hogy a mamutoknak az egyetlen menekülési út a mocsár legyen. Valamelyik mamutot megsebzik és megölik, majd a kőszilánkokkal szétvágott húsát fatönkökön át kiviszik a szárazra.

homo-erectus.jpg

Homo erectus (felegyenesedett ember)

 

A valódi ősember

Ahogy múlik az idő, úgy fejlődik tovább a Homo erectus. Koponyája egyre magasabb és szélesebb lesz. Lassan megjelenik a Neander-völgyi ember is.

Azt mondják nevetni csak az ember tud. A gyerek mindenesetre nevet. Az ember van, tehát gondolkozik.

Az ember megtanul tüzet gyújtani.

Még mindig próbálnak halat fogni de már speciálisabb eszközökkel: hegyes fabottal. Észreveszik, hogy a víztől szétázik a vége, rájönnek, hogy a fadarabokat ki kell hegyezni és így nem mállik szét olyan hamar és sikeresebb lesz a vadászat.

Sokféle kőeszközt készítettek. A szakóca kiváló szerszám. A vakarópenge a kés egyik őse.

Egyes ősemberekből vadászok, másokból gyűjtögetők és van, akikből kőfaragók vagy művészek lettek.

Egyes ősemberek még most is veszekedtek a zsákmányon.

A ruhakészítéshez, a zsákmány felvágásához és szinte mindenhez kőszerszámokat használnak. Még mindig nyers húst ettek. De észrevették, hogy ha egy követ a másikhoz ütnek szikra keletkezik, és  azt is, hogy a tűzben sült hús finomabb, mint nyersen.  Felfedezik azt is, hogy a tűzben edzett lándzsa erősebb lesz, mint általában.

Itt az ideje mamutra vadászni.

lead_370.jpg

Neander-völgyi ember

Az első hidegek

A nap mostanában nem süt úgy, mint rég, az állatok és a madarak délre vonultak. Az évszakok nem olyanok, mint régen voltak. Eljött az első jégkorszak ideje.

Hull a hó azelőtt még sohasem láttak ilyet. Eljegesedés következik, de honnan tudják meg a csapatunk tagjai?!

Újabb veszekedés kezd kibontakozni a megmaradt élelemért.

A hideg nagyon megviseli őket. Elvonulnak délre.  Találnak egy barlangot, de nem ők benne az elsők. Egy medvecsalád él benne. Barátaink gyújtanak egy nagy tüzet, és azzal űzik ki a medvéket, amiből egyet el is kapnak, de az anyaállat visszajön bosszút állni. Felkarolja az egyik vadászt és zúzódásokat, karmolásokat okoz neki. A medve fején még a tűzben edzett lándzsa és a balta is eltörik. Végül a vadászok teleszurkálják fegyverekkel és két a hasába szúrt bot, vet neki véget. A sebeket, amiket az állat okozott befedik gyógylevelekkel.

Este van. Bent a barlangban tüzet gyújtottak, megették a medve húsát és utána medvetáncot jártak. 

neanderthalcaselli.jpg

A legnagyobb fordulópont

A mai vadászat sikeres volt. Valami azonban sokkal fontosabb, mint a zsákmány. A tábor egyik öreg tagja rosszul érzi magát, és már napok óta nem eszik semmit. Egyszer csak mély álomba szenderül. A csapat tagjai sírt ásnak neki. Ha valaki erőszakos halállal hal meg, harc, vadászat, vagy baleset során természetes dolognak számított. De az öregségtől; ilyesmi csak nagyon ritkán fordul elő.

A temetés: mellé rakják fegyvereit, gyümölcsöket, amuletteket, és virágokkal veszik körül a sírt.

Majdnem 100 ezer évig élt Európában, majd 35 ezer évvel ezelőtt a Neander völgyi ember utódot sem hagyva eltűnt. Kihalt ez a fajta? A nagy hideg okozta vagy más? Egyszer talán majd megkapjuk a választ.

 

Az új ember

A jégtakaró visszahúzódik és 35 ezer évvel, ezelőtt megjelenik a modern Homo sapiens.

Nem a Neander völgyitől származik, de annak rokona és talán ellenfele, mert néhány ezer éven át együtt éltek. Kelet felől érkezett Európába. Van követésre méltó példányuk és van szurtos példányuk. Ezen nem lehet változtatni. A helyes modell viszont erős és kedves is.

A csapatunk nem bővelkedik zsákmányban.  Egy kis húsuk van még a nagy hidegek idejéről.

A megmaradt békát, kígyót, gyíkot és patkányt –persze sütve- megeszik. Néhány tojást is esznek.

Csontokból, ágakból és bőrből kunyhókat építenek. De van egy nagy újítás az egész emberiség történetében, először létrehoztak egy falat, ami kőből és sárból készült.

Néhány vadász elkezd vadászni. Egy régen elfogott bölény bőrébe belebújnak, és úgy cserkészik be.  A nagy zsákmány után pedig egy kis családi összejövetel.

 

osember_cromagnon.jpg

Cro-magnoni ember

A mindennapok

Megtanulnak halat füstölni. Barátaink megint elejtettek egy vadat.

Az elejtett állatot feldarabolják. A bőrt lenyúzzák, kikészítik majd ruhát csinálnak belőle. A csont meg a szarv nagyon jó anyag szerszámnak, meg ékszernek. A lapockacsontból kitűnő lapát készül. A többi csontot a varázsló porrá őrli és titokzatos szereket készít belőle.

Vénusz szobrokat is készítenek.

Megtudják azt, hogy ha a vízbe forró köveket tesznek, akkor az felmelegíti azt.

Megszületik a horgászbot őse.  Egy fára zsineget tekernek és a zsineg végére egy csontból készült horgot, raknak. Csalinak pedig szöcskét fognak.Megjelenik az első vízi közlekedési eszköz, a fatuskó.

És 10 000 év múlva kialakult a mai ember. Ettől az időponttól számítjuk a történelmet, innen kezdődött az ókor. 

 

Köszönöm

 Köszönöm, hogy végigolvastad ezt a cikket. Remélem tetszett. Ennek a menüpontnak az elolvasásával elolvastad az élet történetét.   

images.jpg